Založ si blog

7 Statočných Košice zvýšilo náskok na čele extraligy.

Hlavnou športovou aktivitou v šachu sú súťaže jednotlivcov a súťaže družstiev. V Slovenskej republike sa hrajú súťaže družstiev (ligy) na spôsob pyramídy. Najvyššia je extraliga, pod ňou dve 1.ligy a pod každou 1.ligou dve 2.ligy.

V každej z týchto súťaží hraje 12 8–členných družstiev systémom každý s každým na 11 kôl.

Nižšie súťaže družstiev (3., 4. a 5.ligy) už závisia od úrovne organizovanosti šachistov v krajoch.

Víťaz extraligy má právo účasti na Majstrovstvách Európy družstiev, čo je súťaž víťazov národných líg v Európe.

V extralige majú svoje zastúpenie aj Košice a keďže som organizačnýcm pracovníkom košického družstva, prinášam postreh z rozbehnutej súťaže, ktorá je po druhom januárovom víkende za svojou polovicou.

Šachová extraliga 2011/2012 pokračovala v januári zápasmi 5. a 6. kola.

Družstvo 7 Statočných Košice privítalo v sobotu hostí z Trenčína a v nedeľu z Dubnice nad Váhom.

Aj keď sme boli domáci, hrali sme prvýkrát v nových priestoroch.

V ústrety nám vyšla a dôstojné prostredie na najvyššiu šachovú súťaž družstiev na Slovensku nám poskytla Mestská časť Košice-Sever.

V sobotu sme očakávali ťažký súboj, pretože nám chýbali dvaja hráči základnej zostavy a Trenčín by vo svojej plnej zostave bol favoritom. Na naše prekvapenie nielenže neprišiel ich najlepší hráč, ale Trenčania neboli ani v predpísanej osemčlennej zostave ale len siedmi.

Zápas sme vyhrali s prehľadom. Prekvapenie na náš úkor sa konalo len na 1.šachovnici, kde sa nám násilná hra na výhru nevyplatila a súperi tam zaznamenali svoju jedinú výhru v zápase.

Naopak v partiách na 4. a 6. šachovici, kde súperi mali lepšie pozície, nakoniec naši hráči zvrátili priebeh a vyhrali.

Celkový výsledok 6,5:1,5 pre domácich je zaslúžený.

V nedeľu prišiel slávnostne otvoriť 6.kolo starosta Mestskej časti Košice-Sever Marián Gaj a privítal aj húževnatého súpera z Dubnice. Na ich súpiske síce nie sú špičkoví veľmajstri, ale ich družstvo vie potrápiť každého súpera a ani v minulých ročníkoch sme s nimi nevyhrávali ľahko.

Po ukončených 4 partiách sme síce vyhrávali 3:1, ale stav na ostatných šachovniciach neveštil pre nás nič dobré. Ak by partie skončili tak, ako vyzeral ich priebeh, mohol byť celkový výsledok 4:4 alebo dokonca 4,5:3,5 v prospech Dubnice.

Nakoniec sa predsa len prejavila sila našich hráčov a tiež aj trochu štastia a vyhrali sme partie na 2. a 5. šachovnici.

Zápas nakoniec skončil našim víťazstvom 5,5:2,5.

Družstvo 7 Statočných je po 6. kole samostatne na čele tabuľky už so štvorbodovým náskokom pred druhým družstvom Slovana Bratislava, ktoré v 6.kole už druhýkrát zaváhalo a len remizovalo s Dunajskou Stredou.

V 7. a 8.kole pocestujeme do Liptovského Mikuláša a Prievidze.

Títo súperi už musia pomýšľať na záchranárske práce, ale o to môžu byť nebezpečnejší. Veď napr. družstvo Prievidze bolo pred 2 rokmi majstrom a ak nastúpi v plnej zostave, môže bodovať s každým súperom.

Družstvo 7 Statočných prinieslo titul do Košíc.

12.03.2012

Finálové trojkolo extraligy družstiev 2011/2012 v šachu sa konalo 09.-11.marca 2012 v Nitre. Naše družstvo šlo na západ republiky s jediným cieľom, získať titul. Trojbodový náskok pred druhým Slovanom Bratislava dával šachistom z Košíc sľubný štart do finálového víkendu, ale čakali nás ťažké súboje a hlavne sobotňajší súboj pravdy s jediným vážnym [...]

7 Statočných ide do finále

09.03.2012

V Nitre sa 9.3. – 11.3. 2012 uskutoční formou spoločného sústredenia všetkých 12 účastníkov záverečné trojkolo šachovej extraligy v ročníku 2011/2012. Po 8 kolách je družstvo 7 Statočných Košice ne čele s trojbodovým náskokom pred Slovanom Bratislava. O titule s veľkou pradepodobnosřou rozhodne vzájomný zápas v 10.kole v sobotu. Priebeh partií bude možno [...]

7 Statočných horkosť prehry bolí, ale boj o titul pokračuje.

13.02.2012

Šachová extraliga 2011/2012 pokračovala vo februári zápasmi 7. a 8. kola. Družstvo 7 Statočných Košice tentokrát cestovalo v sobotu do Liptovského Mikuláša a v nedeľu do Prievidze. V oboch zápasoch sme očakávali tvrdý súboj, pretože tieto družstvá napriek svojim kvalitným súpiskám už musia bojovat o záchranu. SOBOTA: V sobotu prisiel deň, ktorý raz musel prísť. Po [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6659x
Priemerná čítanosť článkov: 1665x

Autor blogu

Kategórie